Program

UWAGA: Za udział w Konferencji przyznane zostaną punkty edukacyjne (5 pkt.)
Certyfikaty uczestnictwa będą rozsyłane (tylko do zarejestrowanych uczestników) drogą elektroniczną po zakończeniu konferencji.

Program do pobrania w wersji PDF znajduje się na dole strony.

Godzina Temat
09:00-09:10 Rozpoczęcie konferencji 
Powitanie gości
09:10-09:30 ŚWIADOMY PACJENT JEST WARTOŚCIĄ (20 min.)
Moderatorzy: Ewelina Puszkin
1 Co możemy dla Ciebie zrobić?
(debata: Magdalena Kardynał - OmeaLife, Anna Kupiecka - Onkocafe, Marta Bednarek - Rak'n'Roll, Krystyna Wechmann - Amazonki, Joanna Frątczak-Kazana - Alivia)
Przerwa 10 min.
09:40-10:50 LECZENIE SYSTEMOWE I RADIOTERAPIA (60 min. + 10 min. dyskusji)
Moderatorzy: Renata Szoszkiewicz, Andrzej Marszałek
1 Co to jest całkowita odpowiedź patomorfologiczna i jakie ma znaczenie? (Andrzej Marszałek, Daria Świniuch)
2 Hormonoterapia uzupełniająca - jaka i jak długo? (Maria Litwiniuk)
3 Zaawansowany rak piersi - choroba, z którą da się żyć (Joanna Kufel-Grabowska, Aleksandra Wiederek-Barańska - pacjentka)
4 Najnowsze techniki radioterapii stosowane u chorych na raka piersi (Magdalena Fundowicz)
10:50-11:10 Przerwa 20 min.
11:10-12:00 CHIRURGIA PIERSI - NIE JEST MI OBOJĘTNIE (40 min. + 10 min. dyskusji)
Moderatorzy: Ewelina Puszkin, Marek Budner, Hanna Rubaszewska
1 Kiedy rozmawiać z chirurgiem o rodzaju zabiegu operacyjnego? (Marek Budner)
2 Leczenie oszczędzające pierś czy mastektomia? (Artur Bocian)
3 Rodzaje rekonstrukcji piersi (Piotr Nowaczyk, Daniel Maliszewski)
Przerwa 10 min.
12:10-12:55 CO ZAPISANE JEST W GENACH (35 min. + 10 min. dyskusji)
Moderatorzy: Maria Sąsiadek, Krzysztof Łukaszuk
1 Znaczenie badania genetycznego dla chorej oraz jej rodziny (Maria Sąsiadek)
2 Zabiegi redukujące ryzyko zachorowania na nowotwory - jak zmieniają nasze życie?
(Błażej Nowakowski, Piotr Nowaczyk)
12:55-13:40 Przerwa 45 min.
13:40-15:00 ŻYCIE Z RAKIEM I PO RAKU (70 min. + 10 min. dyskusji)
Moderatorzy: Elżbieta Bręborowicz, Sławomir Marszałek
1 Jak wesprzeć partnera chorej na raka piersi? (Milena Lachowicz) 
2 Seksualność w trakcie leczenia i po chorobie nowotworowej (Monika Łukasiewicz)
3 Fizjoterapia - czy wszystkie zabiegi są dla mnie? (Sławomir Marszałek)
4 OmeaReh - rehabilitacja chorych na raka piersi (Maciej Górecki, Ewelina Puszkin)
5 Jak zaplanować komplementarny program treningowy na miarę potrzeb kobiet chorych na raka piersi? (Maria Tarnas)
6 Wielospecjalistyczne leczenie obrzęku chłonnego (Daniel Maliszewski, Janusz Doś)
Przerwa 10 min.
15:10-16:00 MAM RAKA, CHCĘ DZIECKO (40 min. + 10 min. dyskusji)
Moderatorzy: Joanna Kufel-Grabowska, Aleksandra Dryzner (pacjentka)
1 Zabezpieczenie płodności u chorej na raka piersi (Joanna Kufel-Grabowska, Piotr Jędrzejczak)
2 Czy nosicielstwo mutacji w genach zwiększających ryzyko zachorowania na raka piersi (BRCA) może wpłynąć na decyzję o posiadaniu dziecka? (Krzysztof Łukaszuk)
3 Czy ciąża po raku piersi wymaga szczególnego nadzoru? (Robert Spaczyński)
16:00-16:15 WYKŁAD SPONSOROWANY
1 Aktywna rola pacjentki w procesie leczenia raka piersi (Mariola Kosowicz, psychoonkolog)
16:15 Zakończenie konferencji
Pobierz program (PDF, 0,23 MB)